1. Wertungstag

Zaterdag 24 mei

We worden wakker met de zon in de tent en als we het hoofd buiten te tent steken zien we dat er om ons heen al verschillende kisten worden opgebouwd. Snel aan de slag: de YYY monteren, afplakken, vullen met water en hop, naar de briefing. Daar ligt een opdrachtsformulier klaar met daarop een leuke driehoek van 303 kilometer. Het wordt dus een mooi dagje!

Kaartje van de opdracht

Opdracht voor 24 mei: Burg Feuerstein - Zell Hausen - Karlstadt - Burg Feuerstein

Voor de start ziet het weer er erg mooi uit. De YYY komt uit eindelijk helemaal aan het einde in de startrij, maar niet zonder wat gehannes. Met het water in de vleugels blijft het vliegtuig niet horizontaal staan op het tipwiel: de vleugels zijn even zwaar, er zit evenveel water in iedere vleugel en toch valt de kist steeds op de vleugel waar het tipwiel niet aan zit. Grrr. Dat vereist wat uitzoekerij, maar niet nu. Nu eerste maar eens die opdracht tot een goed einde zien te brengen.

Vandaag vlieg ikzelf en ik ben er helemaal klaar voor! Na de sleep vind ik zonder problemen goede thermiek die me heel snel tot aan de basis brengt. 1200 meter boven het veld, dat zelf op 510 meter boven zeeniveau ligt. Een kwartier na de start gaat de startlijn open en ik besluit meteen af te vliegen, onder een wolkenstraatje naar het oosten. Althans, dat is de bedoeling. Verrassend genoeg geeft de vliegcomputer geeft een andere koers aan. Hum. Foutje gemaakt bij het selecteren van het eerste keerpunt. Ik zal de opdracht dan maar vliegen met de iPaq, want daar zit gelukkig de opdracht wel goed in.

De yyy ligt op de startbaan, met de rechtervleugel op de grond, en de kap nog open. Martin zit in de kist en Wouter zit er op de grond naast.

Klaar voor de start

Het wolkenstraatje doet het niet helemaal zoals ik verwacht en ongeveer 25 kilometer voor het eerste keerpunt kom ik wat onhandig laag te zitten, samen met meerdere deelnemers. Het beetje stijgen waarop het gros probeert hoogte te winnen is me te weinig en ik zoek wat rond tot ik weer een goede thermiekbel te pakken heb. Weer met hoogte glij ik door naar het eerste keerpunt, alwaar ik de grote groep tegen kom.

Vlucht en barogram van 24 mei

Het tweede been gaat echt goed: goed stijgen, redelijk goede snelheid. Boven het tweede keerpunt zie ik echter al wat afscherming zitten en ik probeer dus hoog te ronden, maar dit lukt maar ten dele. Na het keren probeer ik een aantal wolken, maar die geven me niet het stijgen dat ik verwacht en langzaam kom ik te laag te zitten. Op twee momenten kies ik zelfs al een buitenlandingsveld. Het water is er al lang uit en rondvliegen van de opdracht behoort volgens mij op dit moment niet tot de mogelijkheden.

Onder een paar vage wolken weet ik te overleven, heel langzaam vind ik weer wat hoogte dat me in staat stelt om onder de afscherming weg te vliegen naar de mooiere wolken. Die brengen me uiteindelijk genoeg hoogte om thuis te komen, maar voor de zekerheid draai ik er later onder nog een wolkje er nog wat hoogte bij: niet buiten staan is het devies. De klassering is door het gepruts op het derde been toch al naar de haaien.

Uiteindelijk word ik veertiende van de 20, met een gemiddelde snelheid van 62,5 kilometer per uur. Jammer van het laatste been, maar voor mijn eerste echte wedstrijdvlucht ben ik niet eens ontevreden: ik heb het rond gevlogen en dat kan niet iedereen zeggen.