Brug

Fietsbrug A6 - 16 juli 2014

In het voorjaar van 2014 is er over de A6, net oost van Almere, een nieuwe fietsbrug aangelegd. Deze bestaat uit A-tjes als betonnen staanders, vier betonnen brugdelen elk met een houten lamellenhekwerk met een roestvast stalen leuning. De hele brug ligt in een klein artistieke kromming. De brug maakt onderdeel uit van nieuwe fietsroutes die verschillende natuurgebieden in Flevoland met elkaar verbinden. Een 'zusterbrug' ligt inmiddels over de Gooiseweg bij Zeewolde, zodat Kotterbos bij Almere en het Horsterwold in Zeewolde nu met de fiets te bereiken zijn.

Köhlbrandbrücke Hamburg - 3 mei 2014

De Köhlbrandbrücke is een brug over een zuidelijke zijarm van de Elbe, de Köhlbrand, in het havengebied van Hamburg. De hoogte van de brug is 53 meter en de overspanning is 325 meter. Tot 1986 was de Köhlbrandbrücke de langste tuibrug ter wereld.

Eisenbahnhochbrücke Hochdonn - 3 mei 2014

Bij Hochdonn, west van Rendsburg, ligt de 'hoge spoorbrug'. Deze gaat, net als de Rendsburger Hochbrücke, over het Noord-Oostzee-kanaal. De brug is 56 meter hoog en de hele lengte van de vakwerkconstructie is 2200 meter. De overspanning over het water is 121 meter lang.

Rendsburger Hochbrücke - 3 mei 2014

De Rendsburger Hochbrücke is een "transporter" brug: een gondel die aan kabels hangt, zweeft over het water van het Noord-Oostzee-kanaal naar de overkant en kan per keer 4 auto's, stuk of wat fietsers en voetgangers meenemen. Over de brug gaat nog een dubbel spoor; omdat de brug dicht op het station van Rendsburg ligt, gaat het spoor eerst in een rondje (de Rendsbuger Schleife) naar de juiste hoogte omhoog. De hele lengte van de stijgbaan en brug is bijna 2500 meter.

De witte tenten om de staanders op de foto's zijn voor asbestverwijdering.

Hornbrücke Kiel - 3 mei 2014

De Hörnbrücke in Kiel is een vouwbrug over het einde van de haven van Kiel (Hörn). De brug is bedoeld voor voetgangers, maar helaas was de brug in onderhoud toen ik er was voor wat leuke foto's. De brug bestaat uit drie segmenten die 25 meter overspannen. Als de brug geopend wordt, dan vouwt de brug in elkaar tot een letter "N".

Enneüs Heerma-brug Amsterdam - 23 maart 2014

De Enneüs Heerma-brug wordt ook we de "BeHa" genoemd; terwijl de vorm eigenlijk moest verwijzen naar golven van water doen de twee bogen dus eerder aan wat anders denken. De brug verbindt het Zeeburgereiland met het Steigereiland in Amsterdam. De brug is gebouwd van staal en heeft een lengte van 230 meter. Het opgehangen brugdek heeft rijbanen voor fietsers, auto's en tram.

Pythonbrug Amsterdam - 23 maart 2014

De Pythonbrug is een vaste voetgangersbrug van 90 meter lang in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. De naam komt voort uit de golvende, slangachtige beweging en werd hierom eerder Anaconda-, Salamander of Dinosaurusbrug genoemd. Onder het water dat de pythonbrug overspant loopt de Piet Hein-tunnel.

Rijnbrug Emmerich - 2 maart 2014

De Rijnbrug bij Emmerich (Emmerik) is de laatste brug stroomafwaarts op Duits grondgebied (de eerst volgende is de Waalbrug bij Nijmegen). Deze hangbrug heeft een hoogte van 30 meter en een overspanning van maar liefst 500 meter.

De Oversteek Nijmegen - 2 maart 2014

Aan de westkant van Nijmegen, west van de twee 'oude' bruggen (spoorbrug en Waalbrug), ligt een nieuwe oeververbinging over de Waal met de mooie naam "De Oversteek". Deze naam komt voort uit de Waaloversteek tijdens operatie Market-Garden in de tweede wereldoorlog (''The Crossing").

De Oversteek is een tuibrug met een booghoogte van 60 meter. De overspanning over de Waal is 285 meter.

Mozesbrug Halseren - 16 november 2013

Fort De Roovere bij Halsteren is een onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie. Het fort bestaat uit een aarden wal dat aan de 'achterkant' open is en aan de 'voorzijde' twee bastions heeft. Tegenwoordig loopt er door de gracht de 'Mozesbrug' of 'loopgraafbrug': de brug is nagenoeg onzichtbaar want hij ligt verzonken in de gracht. Als voetganger beweeg je je tussen het water door. Bij het foto's nemen maakt de mist de stemmige sfeer rond de brug nog mystieker.

Fietsbruggen Lelystad - 28 september 2013

De wijk 'Landerijen' in Lelystad heeft twee markante fietsbruggen. De eerste die in het oog springt is de slingerende 'Anaconda', die de oostelijke en westelijke weekdelen met elkaar verbindt. Deze fietsbrug is 340 meter lang en stelt voetgangers en fietsers in de gelegenheid de Oostranddreef over te steken zonder last te hebben van het autoverkeer. Aan de rand van de wijk ligt de 'brug over de Lage Vaart' die de wijk ontsluit richting het natuurpark Lelystad. De brug, de opritten en de trap zijn van staal en aluminium; beetje glad bij regen, maar ruimtelijk heel mooi...

Fietsbrug Drachten - 21 september 2013

Over de A7, bij Drachten, gaat een rode fietsbrug. Meestal zoef je er gewoon onderdoor, maar als je toch even de tijd neemt, dan zie je dat het eigenlijk een mooi stukje staal is. Het gaat hier weer om een tuibrug waarbij de pyloon een rode ring is, afgesteund op beton tussen beide rijbanen. Deze brug heeft logischerwijs de bijnaam "De Ring" gekregen. Als je er op staat en er komt verkeer hard onderdoor rijden, dan voel je de hele brug "tot leven komen"...

Fietsbrug Almere - 15 september 2013

Over de Hogering, noord van Almere, gaan een aantal fietsbruggen richting het natuurgebied "de Oostvaardersplassen". De hier gefotografeerde brug ligt zelfs tussen de Oostvaardersbuurt en de Oostvaardersplassen. De brug is een tuibrug met twee pylonen en een slingerend brugdek.

Stadsbrug Kampen - 3 en 21 september 2013

De Stadsbrug in Kampen verbindt het oude centrum van Kampen op de westelijke oever van de IJssel met het stationsplein op de oostelijke oever. De stadsbrug wordt ook wel de 'oude brug' genoemd, hoewel de huidige brug in 2001 is opgeleverd. De brug heeft een lengte van 400 meter en een deel ervan is uitgevoerd als hefbrug. De evenwichtswielen van de hef zijn in bladgoud uitgevoerd, hetgeen de brug wel een kitscherig aanzich geeft.

Eilandbrug - 3 september 2013

De Eilandbrug is genoemd naar het Kampereiland, dat ingesloten ligt tussen het Kattendiep, Ketelmeer, Zwarte Meer, Ganzendiep en de IJssel. De Eilandbrug is een tuigbrug in de N50 met een totale overspanning vn 412 meter over de IJssel. De pyloon is 95 meter hoog, de hoofdoverspanning is 150 meter lang en 14 meter hoog. Ondanks deze hoogte is de Eilandbrug toch beweegbaar, voornamelijk voor doorvaart van de zeilschepen van de bruine vloot met als thuishaven Kampen.

Hanzeboog - 10 augustus 2013

Heel markant in het landschap bij Zwolle is de nieuwe Hanzeboog: een rode spoorbrug over de IJssel van 1 kilometer lang staande op 18 pijlers. De brug verbindt Gelderland en Overijssel voor treinen en fietsers. De brug is in 2011 in gebruik genomen, na een bouw van drie jaar. De brug ligt op Rijnvaarthoogte, waardoor er geen bewegende delen nodig zijn om scheepvaart te laten passeren. Op de Hanzeboog ligt een wissel die het treinverkeer in staat stelt ofwel van/naar Utrecht te gaan, ofwel via de Hanzelijn van/naar Amsterdam.

Calatrava-bruggen Haarlemmermeer - 3 augustus 2013

In de Haarlemmermeer staan drie markante witte tuibruggen op rij, die alle drie over de Hoofdvaart gaan: de Calatrava-bruggen. Omdat de tuien enigszins op snaren lijken hebben de drie bruggen de namen "Harp", "Citer" en "Luit" gekregen. Luit is eigenlijk een brug met rotonde (over de Hoofdvaart), Citer is voornamelijk een fietsbrug (over de weg) plus een kleine autobrug (over de Hoofdvaart) onder en Harp is een brug (over de Hoofdvaart) met autoweg met fietspaden aan de zijkant.

Deze foto's zijn genomen op 3 augustus 2013 als 'vingeroefening' voor wat architectuurfotografie. Lastig zat...

Muiderspoorbrug - 1 en 3 augustus 2013

Tussen Weesp en Amsterdam, over het Amsterdam-Rijnkanaal, liggen de Muiderspoorbruggen. Halverwege de jaren negentig is de bestaande staafboogbrug visueel herhaald en liggen er sindsdien twee nagenoeg identieke spoorbruggen. De oude (zuidelijke) brug zit nog vol klinknagels, de nieuwe is gelast.