Waterliniepad

Zondag 30-08-2015: Muiden - Bussem

Onlangs ben ik in het bezit gekomen van de de kaarten van het Waterliniepad, een wandelroute van ongeveer 150 kilometer die zo veel mogelijk de loop van de Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt. In het kader van "meer bewegen" lijkt me dit wel aardig om te lopen. En te fotograferen.

Zondag 30 augustus ga ik op pad voor mijn eerste etape: Muiden - Bussem. Eerst even met de trein naar Weesp en dan met de bus naar Muiden. Het pad begint daar met 'De Westbatterij' en natuurlijk met het 'Muiderslot'.

Westbatterij en Muiderslot

De Westbatterij is het eerste verdedingswerk op vaste land (gezien vanuit het noorden). Het ligt aan de monding van de Vecht in Muiden, vlak bij het Muiderslot. In 1852 is het huidige fort gebouwd, maar al snel verloor het fort haar functie. Het Muiderslot is een waterburcht, een kasteel met op iedere hoek een toren en vooral, met een slotgracht en ophaalbrug dus. Het kasteel stamt uit de vroege middeleeuwen (circa 1280). Het Muiderslot heeft de nodige renovaties ondergaan (1895, 1956 en 1999) en is dus tegenwoordig een zeer nette staat.

Na het Muiderslot gaat de wandelroute direct naar het Muizenfort. Dit is een fort met twee ruimtes voor kanonnen, ieder met drie schietgaten. Vanuit het fort konden bruggen, de dijk en de trekvaart beschoten worden. De naam van het forst komt (misschien) van de muisgrijze uniformen van het Nederlandse leger uit 1939-1940.

Muizenfort

Na Muiden gaat de wandeling onder de snelweg door en dan linksaf naar het Naardermeer. Door het werk aan het aquaduct onder de Vecht door is de route verdwenen en dus gaat de wandeling langs de Vecht verder. Vlak voor Weesp is er een mooi pad richting het oosten en dat voert me inderdaad naar het Naardermeer.

Langs het Naardermeer

De wandeling gaat verder naar Naarder-Vesting, een vesting uit 1350 met een prachtige stervorm die bestaat uit zes bastions, zes ravelijnen, een dubbele omwalling en dit alles in een dubbele grachtengordel. De huidige vorm van de vestiging stamt uit 1685.

Naarden-Vesting

Na de Vesting is het nog een klein stukje naar station Naarden-Bussem. Dan is het ook wel genoeg. Uiteindelijk heb ik toch een behoorlijke afstand afgelegd; na wat nameten op de kaart gok ik dat ik zo rond de 20 kilometer heb afgestapt. Hieronder de route van vandaag.