California

Death Valley national park

Er was wat tijd voor een tripje naar Death Valley, een prachtig stukje woestijn met grote verschillen in landschap. Van zandduinen tot een zoutbekken, van boraxbergen tot volcanisch gesteente. Gelukkig was het niet zo heet als anders, slechts 35 graden Celsius en niet, zoals in juli en augustus, boven de 55 graden Celsius.

Kings Canyon en Sequoia national park

Kings Valley en Sequoia national park lag niet echt naast de deur, maar de trip was het zeker waard! Woestijn, landerijen, bergen, rivieren; van alles wat. En vooral een prachtige afdaling naar Copper Creek: "jaw dropping" zoals de Lonely Planet het beschrijft.

NASA Armstrong Fligt Research Center

SRON ontwikkelt nu "SPEX Airborne": een concept voor (hopelijk) een latere ruimte-instrument. Doel is om dit concept te testen op een ER-2 van NASA en voordat dat kan gebeuren moet er natuurlijk overlegd worden met NASA over de gang van zaken. Hier wat foto's van het bezoek.

Joshua Tree national park

De informatieuitwisseling met NASA ging zo goed dat er nog twee vrije dagen opgenomen konden worden. De eerste is gebruikt voor een bezoek aan Joshua Tree National Park. Ook weer een een stuk van de Mojave-woestijn. Het is hier iets koeler en vochtiger dan in Death Valley bijvoorbeeld waardoor er meer groeit, vooral de "Joshua trees" (Yucca brevifolia). Het landschap wordt naast deze boompjes ook sterk bepaald door de heuvels en verbrokkelde rotsen.

Surf city

Na alle bezoekjes aan nationale parken in de Mojave woestijn was het ook tijd om Surf City (Huntington Beach en Venice Beach) te bezoeken. Collega Martijn heeft meteen de gelegenheid aangegrepen om op de surfplank de golven te bedwingen!

Blackbird Airpark

Vlak voor vertrek terug naar Nederland was er nog wat tijd voor een bezoek aan het Palmdale Blackbird Airpark: een (mini) museum met daarin een aantal vliegtuigen die NASA ooit heeft gebruikt, waaronder de 747 voor transport van de Space Shuttle én Blackbirds!