3. Wertungstag

Vrijdag 30 mei

's Morgens is het heet in de tent! Dat belooft wat goeds... Inderdaad is er totaal geen hoge bewolking waar te nemen en ook de wind komt voor het eerst eens uit een andere hoek. Rond alle aanhangers is het een zenuwachtig heen en weer gewandel met vleugels, stabilo's, winglets en tanks met water. We zijn niet de enige die een mooie dag verwachten.

De meteobriefing is eigenlijk overeenkomstig aan de vorige dagen, maar nu er geen hoge bewolking is zou het eindelijk wel eens uit kunnen komen. De thermiek zal zo rond 1300 moeten losbarsten maar zal later op de dag 'uitdrogen'. Dit leidt tot een A-opdracht van 270 kilometer en een B-opdracht van 180 kilometer. Omdat Wouter de tweede dag toch wel verkloot heeft mag hij nu aantonen het wel te kunnen.

Opdracht voor 30 mei 2008

B-opdracht voor 30 mei: Burg Feuerstein - Erbendorf - Kulmbach - Trockau - Burg Feuerstein

We stellen in het westen op: in een lange sliert rijden de auto's over de taxibaan naar de opstelplek. De YYY blijft met water in de vleugels netjes op het tipwiel liggen. Door het inkorten van de slang is ze nu veel beter in balans.

Het is heet. Erg heet. Een paar lokale vliegers proberen al boven te blijven, maar dit gaat moeizaam. Als om 13:30 de eerste kisten opgesleept worden gaat het nog maar tot 700 meter boven het veld. De wedstrijdleiding besluit hierom om over te gaan op de B-opdracht en niet veel later wordt er dan toch gestart. Wouter staat ergens in het midden en heeft zo tijd om voor het openen van de startlijn rustig hoogte te winnen.

Meerdere deelnemers in dezelfde thermiekbel

Nadat de startlijn open gaat, vliegt Wouter in een groep af richting een paar cumuls boven Burg Feuerstein. Eigenlijk vliegt iedereen met iedereen op en wijst zo iedereen voor iedereen het stijgen aan. Zij die te vroeg gestart zijn worden door de grote groep ingehaald en in een grote zwerm gaat het van keerpunt naar keerpunt.

Vlucht en barogram van 30 mei

Vlak voor het laatste keerpunt draait Wouter er voor de zekerheid toch nog even 200 meter hoogte bij om zeker te zijn dat hij niet weer buiten komt. Vervolgens glijdt hij in een keer naar 'huis', waar hij net achter de eerste groep aankomt. Zijn opmerking direct na de landing: "Wat kan zweefvliegen toch ontzettend gaaf zijn!". Ondanks de betrekkelijk kleine opdracht is het toch een geweldig mooie vlucht geweest!

Ook het resultaat is mooi: Wouter wordt vandaag zelfs vijfde! Uiteindelijk worden we in het totaal klassement zeventiende; duidelijk beter dan een-na-laatste. Doel bereikt! Volgend jaar gaan we het nog beter doen...